Grunnoppskrift
FULLKORNSMUFFINS
Disse fullkornsmuffinsene er mettende, næringsrike og enkle å lage. De passer perfekt til frokost, lunsj, kvelds, mellommåltid eller helgekosen - både for barn og voksne.
Vi liker godt å ha disse på lager i fryseren, så vi kan ta dem frem på travle morgener. Du kan dele dem i to og riste dem i brødristeren – da smaker de som nybakte igjen.
perfekte produkter til denne oppskriften
⚠️ Gluten
⚠️ Egg
⚠️ Melk
👶 6–9 mnd: Skjær muffinsene i avlange biter eller del dem i to
👶 9–12 mnd: Skjær muffinsene i små barnebiter (tilsvarende én passe stor bit for barnets munn)
👶 12+ mnd: Server hele muffinsen eller del den opp i mindre biter, avhengig av hva som passer best for barnet.
✨ Lag gjerne dobbel oppskrift og ha et lager av deilige muffins i fryseren!
✨ Se oppskriftsvideo her; på Knatteplocks instagram!
Mengde:
12 muffins
Ingredienser
- 2 modne bananer
- 2 egg (eller 1 dl kikertvann/aquafaba)
- 1 dl melk (kan erstattes med vann til barn under 10 mnd)
- 2 dl havregryn
- 1 dl fullkornshvetemel (eller sammalt hvete fin)
- 2 ts bakepulver
- 1 ts ceylon-kanel
Forslag til smakstilsetninger
Alt. 1
- 1 dl bær (f.eks. blåbær eller bringebær)
Alt. 2
- 1 dl hakkede nøtter eller frø (husk at dette bør være veldig finhakket til små barn)
Slik gjør du
- Sett ovnen på 200 grader.
- Mos bananene i en stor bolle og bland inn egg og melk.
- Tilsett havregryn, mel, bakepulver og kanel, og rør til en jevn røre.
- Vend forsiktig inn eventuelle bær og hakkede nøtter/frø.
- Fordel røren i muffinsformer. Topp gjerne med litt havregryn til pynt.
- Stek midt i ovnen i 15–20 minutter, til muffinsene er gyldne og faste.
- La muffinsene avkjøles og server som frokost, lunsj, kvelds eller mellommåltid på farten!
Forfatter:
Elin Oresten
Vanlige spørsmål om størrelse på plukkemat
Babyer fødes med den såkalte palmarrefleksen, som fører til at de i begynnelsen griper gjenstander med hele hånden. Dette grepet dominerer fram til omtrent 8–9 måneders alder, noe som betyr at maten de får må være stor nok til å kunne holdes med hele hånden.
Ved 8-9 måneders alder utvikler barnet gradvis mer pinsettgrep - altså grep der fingrenes flater møtes. Når de i denne fasen får mindre matbiter, begynner de å også bruke tyggeevnen på en annen måte. Smnå biter vil derfor være positivt for videreutviklingen av både tygging og pinsettgrep.
6-9 mnd: Store, gjerne avlange biter. Omtrent 2 cm brede og 5–6 cm lange.
9*-12 mnd: Mindre biter tilsvarende én passe stor bit for barnets munn, omtrent 1x1 cm
*eller fra barnet har begynt å utvikle pinsettgrepet
12+ mnd: De fleste barn kan håndtere alle størrelser – og også andre større former på maten, som for eksempel hele brødskiver og hamburgere.
Dette er en vanlig bekymring mange har! Men faktum er at større matbiter faktisk ofte er tryggere enn små – spesielt når de er myke men likevel holder formen når barnet griper. Store biter gir barnet bedre kontroll i munnen. Små, og spesielt glatte biter (som druer eller pølse i skiver), kan lettere gli bakover i munnen og være vanskelig å håndtere.