Fersken og kardemomme

GRØTPINNER

Har du barn som elsker fersken og nektarin, er dette en oppskrift for deg! 

Grøtpinner er perfekte som en rask frokost eller mellommåltid for barn i ulike aldre. De er lette for små barn å gripe, og de er hendige å ta med på farten. I denne oppskriften har vi brukt våre bakeformer i silikon som gir 8 grøtpinner i perfekt størrelse for et lite barn.

⚠️ Egg (kan unngås ved å bytte til kikertlake)

⚠️ Spor av gluten (kan unngås ved å velge glutenfri havre)

⚠️ Kumelk (kan unngås ved å velge vann eller plantemelk)

👶 Fra 6 til 9 måneder: server i lange pinner som er litt lengre enn babyens håndflate og ca. 2 cm brede.

👶 Fra 9* til 12 måneder: server i små biter eller lange pinner. Har du et barn som gjerne presser mye mat i munnen samtidig, kan små biter være fordelaktig.

👶 Fra 12 måneder og oppover: server i lange pinner.

*Fra det tidspunktet babyen har utviklet pinsettgrep

✨ Grøtpinnene kan fint fryses og tas opp ved behov!

Mengde:

8 grøtpinner

Ingredienser

  • 1 moden banan
  • 1 egg (eller 3 ss kikertlake)
  • 1 dl havremel
  • 1 ts malt kardemomme
  • 0,5 dl knuste gresskarkjerner
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ss rapsolje
  • 1 ss melk (eller vann)
  • 1 moden fersken eller nektarin

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Mos eller miks bananen, og bland inn egg eller kikertlake. Tilsett olje og melk.
  3. Hvis du ikke bruker ferdig havremel, kan du male havregryn til et fint mel i en blender eller foodprosessor. Mal gresskarkjernene på lignende måte. 
  4. Bland de tørre ingrediensene sammen i en egen bolle, og bland deretter det tørre  med bananblandingen (væsken).
  5. Skrell og hakk en fersken eller nektarin i små biter. Vend bitene inn i røren.
  6. Hell røren i grøtpinneformen eller i en rektangulær ildfast form kledd med bakepapir (ca. 20 x 25/30 cm).
  7. Stek i 15–20 minutter, til røren har stivnet helt. Velg selv hvor godt stekt du ønsker dem - avhengig av hvilken konsistens som passer barnet ditt.
  8. Avkjøl helt før du trykker ut grøtpinnene fra formen eller skjærer grøtkaken i pinner eller små biter (etter alderstilpasning).
Forfatter:

Elin Oresten

Vanlige spørsmål om grøtpinner

Grøtpinner er et perfekt mellommåltid for babyer. Den avlange formen gjør grøtpinnene enkle å gripe og holde for små hender, samtidig som konsistensen er myk og tilpasset barnets evne til å tygge. En perfekt introduksjon til plukkemat og BLW (Baby-Led Weaning) der barnet utforsker maten på egen hånd.

Fra 6 måneder eller når du ser at barnet ditt er klart for fast føde. Les mer her om hvordan du vet at barnet er klart for fast føde. Grøtpinner er perfekte som første plukkemat da de er myke i konsistensen og har en avlang form som er enkel for små barn å gripe.

Du kan bake grøtpinner både i ovn og i mikro på bare noen minutter. Et perfekt mellommåltid som både er næringsrikt og raskt å lage.