Hele familiens
JULEBRØD
Et julebrød med havre og lavt sukkerinnhold - perfekt alternativ for hele familien! Havren og aprikosene gir også et fint tilskudd av jern til de aller minste.
Topp det med smør, brunost, gulost, chiasyltetøy eller hva enn dere liker best!
⚠️ Gluten
⚠️ Kumelk (kan unngås ved å velge juice og melkefri margarin)
⚠️ Egg (kun penslingen)
👶 Fra 6 til 9 måneder: Skjær skivene i avlange staver, ca. 2 cm brede.
👶 Fra 9* til 12 måneder: Server skivene i små biter eller avlange staver. Har du et barn som gjerne presser mye mat i munnen samtidig, kan små biter være fordelaktig.
👶 Fra 12 måneder og oppover: Server halve eller hele brødskiver.
*Fra det tidspunktet babyen har utviklet pinsettgrep
✨ Velg deres favorittpålegg og nyt brødet ferskt!
✨ Benytt en kjøkkenmaskin for best resultat - havre krever en litt hardere og mer langvarig elting enn en del andre meltyper.
Mengde:
1 brød
Ingredienser
- 4,5 dl siktet hvetemel
- 2,5 dl havremel
- 0,25 dl sukker
- 0,5 ts malt ingefær
- 0,5 ts malt nellik
- 0,5 ts malt kardemomme
- 0,5 ts malt kanel
- 1 ts malt anis eller fennikel (valgfritt)
- 25 g gjær
- 2,5 dl melk eller eplejuice
- 1 ts sitronsaft
- 30 g mykt margarin eller smør, i terninger
- 10–12 tørkede aprikose (økologiske*), hakket i biter
*Aprikoser uten sulfitt
Slik gjør du
- Bland sammen alt det tørre, inkludert krydder og eventuelt tørrgjær. (Bruker du fersk gjær, løses den
opp i væsken.) - Tilsett melk eller juice og sitronsaft.
- Elt på lav hastighet til deigen begynner å samle seg.
- Tilsett margarin eller smør i terninger, og øk hastigheten noe. Elt videre i 20–30 minutter. Dette er spesielt viktig dersom du bruker kald væske eller havremel, slik at deigen får optimal temperatur og struktur.
- La deigen heve på et lunt sted i 45–60 minutter.
- Form deigen til et rundt eller avlangt brød. Legg det på henholdsvis en bakepapirkledd plate eller i en smurt brødform.
- Etterhev i 30–40 minutter.
- Pensle med litt egg eller melk før steking for en blank overflate.
- Stek på 200 °C i ca. 30 minutter, eller til brødet har en kjernetemperatur på 95 °C.
- Avkjøl og server.
Forfatter:
Amanda Charlotte Kleppan