Familiefavoritt

POTETGRATENG MED KJØTTDEIG

Denne gratengen er et smakfullt måltid for store og små. Én av våre aller mest populære oppskrifter!

⚠️ Melk (kan unngås ved å velge plantebaserte alternativer for ost, fløte og kremost)

 👶 6-9 mnd: Skjær potetene i ca. 1 cm tykke skiver eller staver ved tilberedningen. Server maten i store biter (sørg for at potetene er myke, men faste nok til at barnet kan gripe dem uten at de knuses med én gang).

👶 9*+ mnd: Skjær potetene i tynne skiver ved tilberedningen. Skjær den ferdige maten i små biter. Øv på å bruke gaffel fra ca. 12 måneder.

*Eller fra barnet har utviklet pinsettgrepet

✨ Du kan fint lage denne med søtpotet også, eller en kombinasjon av potet og søtpotet.

Mengde:

4 voksne eller 6-8 barneporsjoner

Ingredienser

  • 500 g kjøttdeig (/karbonadedeig)
  • 1 gul løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 ts tørket timian (valgfritt)
  • 150 g kremost naturell
  •  2 klyper malt, svart pepper
  • 800 g kokefaste potet
  • 150 g revet ost
  • 2 dl matfløte
  • Smør og rapsolje til steking
Tilbehør

Valgfrie grønnsaker - f.eks. tomatbåter til de minste

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 °C.
  2. Skrell løk og hvitløk, og hakk det fint. Fres begge deler i smør og rapsolje i en stekepanne. Tilsett kjøttdeig, tomatpuré og oregano. Stek under omrøring i ca. 10 minutter.
  3. Rør inn kremosten og smak til med pepper. 
  4. Skrell potetene og skjær dem i skiver med kniv eller mandolin. For små barn kan du bruke litt tykkere skiver slik at potetbitene er lettere å gripe.
  5. Legg lagvis potet, ost og kjøttblandingen i en smurt ildfast form. Hell over fløte og avslutt med ost. Stek midt i ovnen i ca. 50 minutter. Sjekk at potetene er myke med en gaffel.
  6. Server med valgfrie grønnsaker. Voksne kan salte maten på tallerkenen ved behov for salt.
Forfatter:

Elin Oresten

Vanlige spørsmål om salt

Barnets nyre- og hjertefunksjon er fortsatt i sterk utvikling de første leveårene. Spedbarn har en begrenset evne til å skille ut overskudd av natrium (som finnes i salt), og et høyt inntak kan derfor overbelaste nyrene samt øke risikoen for høyt blodtrykk senere i livet.

Saltsmaken er faktisk den smakspreferansen som er enklest å endre både for barn og voksne. Det betyr at hvis barnet vennes til et lavt saltinnhold, vil de heller ikke kjenne maten som "smakløs" på samme måte som en voksen med et jevnt over høyere saltinntak. Dessuten finnes det mange gode krydre som kan gi masse smak til maten uten at det trenger å være saltsmak. Prøv deg frem med urter, paprikakrydder, spisskummen, karri osv.

Helsedirektoratet anbefaler at saltinntaket til barn under to år ikke bør overskride 0,5 gram per megajoule (MJ) energiinntak. For en 10 mnd gammel baby på 50-percentilen som dekker sitt energibehov, vil dette tilsvare ca 1,5 g salt, men dette avhenger veldig av vekt og energiinntaket til barnet. Den enkleste huskeregelen vil derfor være å begrense produkter med høyt saltinnhold, kjøpe produkter med lavest mulig saltinnhold, samt ikke salte maten du lager selv.