Omelettpinner
Dette er er av våre favorittkonsepter når det gjelder «food prep». Omelettpinner eller muffins med diverse fyll. Vi pleier å bruke det vi har hjemme og da blir det mye forskjellig hver gang. Noen ganger bare grønnsaker og andre ganger ferdigkokt ris eller lignende.
Disse er perfekt å ha i kjøleskapet til kommende lunsjer og frokoster. Kombiner med noe annet eller server dem som de er.
perfekte produkter til denne oppskriften
⚠️ Egg
⚠️ Kumelk (kan unngås ved å velge plantemelk eller vann, samt ekskludere ost)
👶 Passer fra 6 måneder, dersom du benytter vann og litt olje i stedet for melk, og ekskluderer ost den aller første tiden.
👶 Passer fra 10 måneder med innhold av meieri
✨ Du kan fint lage i en vanlig brødform og skjære i staver, om du ikke har en grøtpinneform.
✨ Dersom du ikke benytter melk, kan du bruke vann og 1-2 ss rapsolje
✨ Her, på Knatteplocks svenske instagram, finner du en video av oppskriften!
Mengde:
8-10 omelettpinner (avhengig av størrelse på eggene)
Ingredienser
- 5 egg
- 1 dl melk eller fløte
- 1 dl revet ost (valgfritt)
- 1 finrevet gulrot
- 1 dl finhakket tomat
- ½–1 dl finhakket persille
Slik gjør du
- Sett ovnen på 185 grader.
- Visp sammen eggene og bland inn melk/fløte.
- Rør grønnsakene inn i eggeblandingen.
- Hell røren i en grøtpinneform eller i en brødform kledd med bakepapir.
- Stek i ovnen i ca. 20–30 minutter, til den har stivnet og fått farge.
Forfatter:
Elin Oresten
Vanlige spørsmål om plukkemat
Plukkemat er en måte å servere mat til babyer/barn på, der de får plukke opp og spise maten med egne hender.
Plukkemat gir barn mulighet til å utforske ulike teksturer og konsistenser i sitt eget tempo - fra tidlig alder. Det kan bidra til mer matglede og et mer balansert forhold til mat videre i livet fordi barnet får oppleve mer kontroll og mestring.
Det finnes mange fordeler med plukkemat, blant annet:
- Variasjon - Barnet eksponeres tidlig for en større variasjon av konsistens og smak, noe som legger et godt grunnlag for et variert kosthold senere i livet.
- Fellesskap - Barnet får tidlig smake på familiens mat og bli en naturlig del av måltidsfellesskapet. Du som forelder modellerer glede over maten på en naturlig måte. Dette kan bidra til økt nysgjerrighet og interesse til å smake på ny mat hos barnet.
- Motorisk utvikling - Barnet utvikler motoriske ferdigheter og lærer seg å spise selvstendig. Dette kan gi økt mestring og glede for barnet, og gjør ofte hverdagen enklere for foreldrene - siden de slipper å mate barnet.
- Appetittkontroll - Barnet regulerer selv porsjonsstørrelse og matinntak, som tidlig kan lære dem til å lytte til sult- og metthetssignaler fra egen kropp.
Les mer her
Det er viktig at barnet er modent for fast føde. Hun eller han skal kunne sitte oppreist selv i en stol, med enkel støtte, og vise interesse for mat.
Matvarene du tilbyr bør være ganske myke, men likevel enkle å gripe. F.eks.: staver av søtpotet, kokt brokkoli, grøtpinner, strimler av omelett/pannekake. Glatte matvarer som er vanskelige å gripe (f.eks. avokado, mango, banan), kan rulles i sesamfrø eller knuste gresskarkjerner for bedre grep. Generelt er det lurt å tilby barnet den samme typen mat som resten av familien spiser - så lenge det lar seg gjøre.
Små babyer har ikke utviklet pinsettgrepet, så i starten er det er store biter som gjelder. Bitene skal være lengre enn barnets håndflate, siden små babyer (rundt 6 måneder) ofte ikke klarer å åpne håndflaten på kommando. Det kan føles skummelt med store biter, men faktisk er større biter tryggere enn små biter når barnet er lite! Dersom de tar for store biter i munn, spytter de det bare ut igjen.
Les mer her