Vispet kylling i karri

En skikkelig god hverdagsrett, inspirert av Hälsorus(https://www.instagram.com/halsorus/)

Vår erfaring er at barn under 1 år ofte synes kylling og kyllingbiter kan være litt utfordrende å spise. Et hett tips er derfor å vispe kokt kylling! Dette gir kyllingen en mykere og mer “trådaktig” konsistens, som er enklere for små munner å jobbe med. Denne retten er deilig til ris, men funker også godt som pålegg. 

⚠️ Melk

 👶 6–9 mnd: Skjær paprikaen i lange, tynne strimler. 

 👶 9+ mnd: Server retten som den er (uten salt, buljong og fond til barn under 1 år).

✨Dersom du ikke har en håndmikser, kan du rive kyllingen fra hverandre med to gafler. Sørg for å få så små strimler/tråder som mulig.

✨ Bruk restene som pålegg, eller lag en større porsjon for en deilig påleggsvariasjon.

Her, på Knatteplock sin Instagram, finner du også en video av oppskriften.

Mengde

4-5 voksenporsjoner

Ingredienser

  • 800 g kyllingfilet
  • 3 ss kylling-/hønsefond (ekskluder for barn under 1 år, eller benytt usaltet kraft)
  • 1 terning grønnsaksbuljong (ekskluder for barn under 1 år, eller benytt usaltet kraft)
  • 0,5 purreløk eller 1 gul løk
  • 1 rød paprika
  • Olje til steking
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl matfløte
  • 2 ss gul karri
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 hvitløksfedd, presset
  • 1 klype svart pepper
  • 1 ts salt (ekskluder for barn under 1 år)

Slik gjør du

  1. Kok opp vann i en kjele og legg kyllingen i vannet. La kyllingen koke i ca. 35–40 minutter.
  2. Mens kyllingen koker; hakk purre/løk og skjær paprika i biter eller strimler, avhengig av barnets alder. Fres purre/løk og paprika i en stor stekepanne med litt olje. Ha i presset hvitløk, karri, paprikapulver og pepper.
  3. Tilsett crème fraîche og fløte i stekepannen. Legg eventuelt av litt saus til barn under 1 år, og rør videre inn fond, buljongterning og salt i resten av sausen. La det småkoke noen minutter før du setter pannen til side.
  4. Når kyllingen er ferdig kokt – ta frem en bolle eller en stor skål. Ta kyllingen ut av vannet og legg den i bollen. Bruk en håndmikser til å vispe, slik at kyllingen blir oppløst i små strimler/tråder. 
  5. Hell kyllingen oppi sausen og bland godt. Server med kokt ris eller annet tilbehør.

Forfatter
Elin Oresten

Vanlige spørsmål om salt

Barnets nyre- og hjertefunksjon fortsatt er i sterk utvikling de første årene. Spedbarn har en begrenset evne til å skille ut overskudd av natrium (som finnes i salt), og et høyt inntak kan derfor overbelaste nyrene samt øke risikoen for høyt blodtrykk senere i livet.

Saltsmaken er faktisk den smakspreferansen som er enklest å endre både for barn og voksne. Det betyr at hvis barnet vennes til et lavt saltinnhold, vil de heller ikke kjenne maten som "smakløs" på samme måte som en voksen med høyere saltpreferanse. Dessuten finnes det mange gode krydre som kan gi masse smak til maten uten at det trenger å være saltsmak. Prøv deg frem med urter, paprikakrydder, spisskummen, karri osv.

Helsedirektoratet anbefaler at saltinntaket til barn under to år ikke bør overskride 0,5 gram per megajoule (MJ) energiinntak. For en 10 mnd gammel baby på 50-percentilen som dekker sitt energibehov, vil dette tilsvare ca 1,5 g salt, men dette avhenger veldig av vekt og energiinntaket til barnet. Den enkleste huskeregelen vil derfor være å begrense produkter med høyt saltinnhold, kjøpe produkter med lavest mulig saltinnhold, samt ikke salte maten du lager selv.