Grunnoppskrift

KNATTEPLOCKS GRØTPINNER

Grøtpinner passer som både frokost, lunsj, mellommåltid eller kveldsmat. De har en form som gjør det enkelt for små barn å gripe og de er lettvinte å ta med seg når dere er på farten.

I denne oppskriften har vi brukt våre bakeformer i silikon, som gir 8 grøtpinner i perfekt størrelse for små barnehender. Silikonformen tåler opptil 230 grader, og er laget av giftfri, trygg silikon, som enkelt slipper grøtpinnene fra formen når de er ferdigstekt.

⚠️ Egg (kan unngås ved å bytte med kikertvann/aquafaba)

⚠️ Gluten (kan unngås ved å velge glutenfri havre)

⚠️ Kumelk (kan unngås ved å velge vann eller plantemelk)

 👶 6-9 mnd: Server i avlange staver som er litt lenger enn babyens håndflate og ca. 2 cm brede.

👶 9*-12 mnd: Server i små biter eller avlange staver. Hvis barnet ofte putter mye mat i munnen samtidig, kan det være lurt å velge små biter.

👶 12+ mnd: Server i avlange staver.

*Fra babyen har utviklet pinsettgrepet.

✨ Plasser bakeformen på en rist eller et stekebrett før du fyller den med røre. Da blir det enklere å forflytte formen inn i ovnen.

✨ Server gjerne sammen med en C-vitaminkilde for økt jernopptak.

Mengde:

8 grøtpinner

Ingredienser

  • 1 moden banan
  • 1 egg    eller    3 ss kikertlake(aquafaba)
  • 1 dl havremel
  • 0,5 dl malte gresskarkjerner
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ss rapsolje
  • 0,5 dl melk (kan erstattes med vann for barn under 10 mnd)

Forslag til smaksvariasjon for smakstrening
  • 1 liten økologisk sitron; saften og revet skall → saften fra sitronen erstatter melk/vann i oppskriften. 
  • 1-2 ts kardemomme

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Mos eller miks bananen sammen med egg/kikertlake. Tilsett olje og melk/vann/sitronsaft.
  3. Hvis du ikke bruker ferdig havremel, kan du male havregryn til et fint mel i en blender eller foodprosessor. Mal gresskarkjernene på lignende måte. 
  4. Bland de tørre ingrediensene sammen i en egen bolle, og bland deretter det tørre  med bananblandingen (væsken).
  5. Tilsett eventuelt smakstilsetning, og rør også disse ingrediensene inn i røren.
  6. Hell røren i grøtpinneformen eller i en rektangulær ildfast form kledd med bakepapir (ca. 20 x 25/30 cm).
  7. Stek i 15–20 minutter, til røren har stivnet helt. Velg selv hvor godt stekt du ønsker dem - avhengig av hvilken konsistens som passer barnet ditt.
  8. Avkjøl helt før du trykker ut grøtpinnene fra formen eller skjærer grøtkaken i pinner eller små biter (etter alderstilpasning).
Forfatter:

Elin Oresten

Vanlige spørsmål om grøtpinner

Grøtpinner passer veldig bra for babyer. Den avlange formen gjør grøtpinnene enkle å gripe og holde for små hender, samtidig som konsistensen er myk og tilpasset barnets evne til å tygge. Grøtpinner er også perfekt som introduksjon til plukkemat og BLW (Baby-Led Weaning), altså mat barnet kan utforsker på egen hånd.

Fra 6 måneder eller når du ser at barnet ditt er klart for fast føde. Les mer her om hvordan du vet at barnet er modent for fast føde. Den myke konsistensen og avlange formen gjør grøtpinner perfekte som den første plukkematen.

Grøtpinner er både næringsrike for barnet og raske å lage. Du kan bake dem både i ovn og i mikro på alt fra 5-20 min. Røren mikser du raskt sammen, og resten av tiden kan du nyte tid med babyen!